Słownik kosmetyczny:


Antyoksydanty


Związki neutralizujące działanie wolnych rodników. Wolne rodniki odpowiadają za przyspieszanie procesów starzenia się skóry. Mogą być także przyczyną poważnych chorób, m.in. raka skóry. Do najbardziej znanych antyoksydantów należą witaminy A, E, C.


Aromaterapia


Dziedzina medycyny naturalnej wykorzystująca olejki eteryczne w profilaktyce i leczeniu wielu dolegliwości. Olejki te wprowadza się do organizmu bądź przez drogi oddechowe (inhalacje, wąchanie) bądź przez skórę (masaże lub kąpiele). Jest to pachnąca terapia oparta na surowcach naturalnych, bardzo przydatna również w kosmetyce.


Bioaktywne substancje


Substancje biologicznie czynne ułatwiające penetrację skóry, mogą być pochodzenia roślinnego, zwierzęcego lub mineralnego np. placenta (zwierzęce), selen (mineralne) wyciągi z melisy lub aloesu (roślinne).


Bioregulator


Surowiec regulujący funkcje fizjologiczne skóry w oparciu o naturalne roślinne związki. W preparatach A.T.W. są nimi wyciągi ześwieżych roślin.


Biotyna (witamina H)


Niezbędny składnik dla zachowania prawidłowego wyglądu skóry. Jej niedobory w organizmie mogą spowodować stan zapalny skóry, wypadanie włosów, złe samopoczucie itd. Braki witaminy H można uzupełnić najlepiej przez odpowiednie odżywianie, w którym nie może zabraknąć: owoców, ziarna pszenicy, grochu i innych. Biotynę wykorzystuje się również w kosmetykach np.: w preparatach przeciwko łojotokowi, szczególnie włosów, aczkolwiek również w innych kosmetykach pielęgnacyjnych.


Cellulit


Choroba XX wieku, zmora w szczególności kobiet, które stanowią 70% cierpiących na tę dolegliwość, polega ona na nieprawidłowym odkładaniu się tkanki tłuszczowej i powstawania grudek tworzących tzw. skórkę pomarańczową. Tworzy się ona głównie na udach, pośladkach i biodrach. Jest na pewno nieestetyczna ale również niebezpieczna, nieleczony cellulit może spowodować zapalenie żył bądź zaburzenia krążenia. przyczyn cellulitu jest wiele m.in. gospodarka hormonalna, stresy, złe odżywianie, brak ruchu... Obecnie jest sporo kosmetyków zapobiegających tej dolegliwości, stany zaawansowane powinno się leczyć w gabinecie kosmetycznym bądź nawet u lekarza.


Centella asiatica


Popularnie zwana zielem tygrysa ma niewielkie zielone listki i rośnie przy brzegach stawów i jezior głównie w Malezji i Pakistanie. Wchodzi w skład wielu preparatów pielęgnacyjnych. Stymuluje odnowę komórkową, poprawia krążenie podskórne, wzmacnia ściankin" naczyń krwionośnych, co jest w kosmetykach szczególnie cenne, bowiem pękające naczynka to duży problem wielu kobiet.


Chitozan


Jest polisacharydem (wielocukier) otrzymywanym głównie ze skorupek stawonogów. Ma silne właściwości nawilżające, dlatego chętnie używany jest do kosmetyków pielęgnacyjnych. Preparaty z chitozanem tworzą na skórze delikatny film ochronny zabezpieczający przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych a także skutecznie zatrzymuje wodę w skórze. Chitozan stanowi składnik kosmetyków selektywnych i drogich, są one przeznaczone do cery suchej i odwodnionej i bardzo poprawiają jej stan.


Chlorofil


Zielony barwnik występujący w roślinach i glonach.


Znamy dwa rodzaje chlorofilu, jeden o zabarwieniu niebiesko - zielonkawym, drugi żółto - zielonym, oba znajdują szerokie zastosowanie w kosmetyce, w produkcji perfum i farmaceutyków, stanowią bowiem nieszkodliwe barwniki. Używane są do emulsji, wosków, mydeł itd. Chlorofil dzięki właściwościom antyseptycznym i ściągającym, stosowany jest również w kremach przeznaczonych do cery tłustej. Właściwości chlorofilu wykorzystuje się również do produkcji dezodorantów.


Chmiel


Dwupienna bylina z rodziny konopiowatych, rośnie w Europie, na Syberii i w Ameryce Północnej. Surowcem zielarskim są szyszki chmielu zawierające składniki bakteriostatyczne i ściągające. Chmiel bogaty w roślinne hormony o właściwościach odżywczych i regenerujących wykorzystywany jest, jako składnik kosmetyków m.in. w preparatach anti - ageing i kąpielowych. Wyciągi z szyszek chmielu działają bowiem kojąco i przeciwzapalnie, łagodzą podrażnienia, napinają skórę i działają na nią odżywczo. Są bardzo ważne w kosmetykach i lekach do włosów, stosowane przy łupieżu, łojotoku i wypadaniu włosów.


Cytokiny mleczne


Kmórkowe przekaźniki informacji, zapewniają odnowę i wzmocnienie skóry , powodują wygładzenie zmarszczek poprzez stymulację naprawy naskórka , wzrost syntezy kolagenu i elastyny oraz wzmożoną produkcję kwasu hialuronowego.


Depilacja


Usuwanie włosów z powierzchni skóry bez naruszania cebulek włosowych. Są dwa rodzaje depilacji: mechaniczny czyli golenie żyletką lub maszynką elektryczną oraz chemiczny polegający na usuwaniu włosów przy pomocy specjalnych preparatów występujących w formie kremów, pianki, żelu. Preparaty te należy stosować wyłącznie na nogach, ramionach czy pod pachami, nie wolno stosować ich na twarz, gdzie skóra jest szczególnie wrażliwa.


Emulgator "ciekłokrystaliczny"


Środek powierzchniowo czynny, którego podstawowym zadaniem w kosmetyku jest tworzenie emulsji - łączenia nie rozpuszczających się w sobie wzajemnie składników np. tłuszczu i wody. Emulgator stosowany w kosmetykach A.T.W. ma strukturę ciekłokrystaliczną, tzn. warstwową - swoją budową zbliżony jest do budowy błony komórkowej co powoduje, że składniki kremu łatwiej wnikają w głąb skóry.


Emulsja trójfazowa


Nowy typ emulsji. Już nie tylko olej/woda lub woda/olej, ale olej/woda/olej lub woda/olej/woda. Tego typu emulsję po raz pierwszy stworzył lekarz francuski w latach 60-tych. Nie była dotąd stosowana w kosmetyce.


Dowiedziono, że daje możliwość łączenia w kremach różnych substancji chemicznie niezgodnych oraz znacznie wydtuża i zwiększa skuteczność działania kosmetyków. Ten typ emulsji chroni nietrwałe substancje odżywcze takie jak witamina C czy retinol przed utlenieniem. W preparatach A.T.W. taką emulsją jest najnowszy produkt: krem trójfazowy.


Epilacja


Usuwanie włosów wraz z cebulką, które daje dużo trwalsze rezultaty. Epilacji dokonuje się woskiem kosmetycznym na zimno lub na gorąco. Stosuje się też metodę elektrolizy i diatermokoagulacji. Ostatnim hitem jest laserowe usuwanie owłosienia, trwałe, skuteczne i drogie.


Estry woskowe


Związek chemiczny kwasów tłuszczowych z alkoholami tłuszczowymi. Są to wysokiej klasy tłuszcze wykorzystywane w nowoczesnych kosmetykach. Stanowią znakomitą bazę i nie jełczeją. Dobrze tolerowane przez skórę, mają właściwości natłuszczające i ochronne. Nie powodują zamykania się gruczołów łojowych, nadają się więc dla każdego rodzaju skóry, także tłustej.


Euceryna


Ważny składnik kosmetyczny otrzymywany z połączenia lanoliny z wazeliną lub olejem parafinowym. Znakomity emulgator. Ma silne właściwości higroskopijne. Chłonie duże ilości wody i dzięki temu zatrzymuje wilgoć w naskórku, który staje się miękki i bardzo elastyczny. W przemyśle kosmetycznym znajduje zastosowanie w produkcji kremów, mleczek, maseczek, oliwek kosmetycznych i innych preparatów upiększających.


Eye-liner


Kosmetyk z odpowiednim, cienkim pędzelkiem służącym do wykonywania kresek na powiekach może występować w formie tuszu do rzęs, flamastra lub w buteleczkach. Produkowany zazwyczaj w bogatej gamie kolorystycznej.


Face lifting


Zabieg operacyjny z zakresu chirurgii plastycznej, polegający na wycięciu zbędnych fałdów skóry, co pozwala na likwidację zmarszczek, wygładzenie bruzd, poprawienie napięcia skóry. Twarz staje się młodsza i z pewnością bardziej estetyczna. Taki zabieg daje efekt na kilka lat /5-8/ w zależności od indywidualnych cech skóry, wieku pacjentki itp. zabieg można powtórzyć, jest on jednak kosztowny i musi być wykonany przez dobrego chirurga plastyka.


Fiołek wonny


Popularna roślina parkowo - leśna o przyjemnie pachnących kwiatkach. Otrzymuje się z nich olejek eteryczny, którego głównym składnikiem jest iron. Olejek używany jest do perfumowania kremów, lotionów, szminek, pudrów i innych kosmetyków. Ze względu na to, że zapachy fiołkowe są trudno dostępne i drogie często zastępowane są sztucznymi olejkami zapachowymi.


Fitohormony


Hormony roślinne uzyskiwane głównie z kiełków zbożowych. Stosowane nawet w niewielkich dawkach pobudzają wzrost, przyśpieszają odnowę naskórka, odmładzają.


Gammaorizanol


Naturalny filtr ochronny zawarty w wyciągu z kiełków ryżowych, stosowany w bazie większości kosmetyków A.T.W.


Gommage


Delikatny enzymatyczny piling, wykonywany najczęściej przy pomocy enzymu pochodzenia roślinnego np. z owoców papai. Stosuje się go przy cerze delikatnej, wrażliwej.


Henna (lawsonia)


Przede wszystkim kojarzy nam się z barwieniem brwi, rzęs a także i włosów, jak najbardziej słusznie ale przy okazji może warto wiedzieć, że henna zwana inaczej lawsonią to krzew o wysokości 2-6 m, rosnący w Azji, Afryce, Australii. W liściach tego krzewu występuje substancja zwana lawsonem i ona właśnie posiada właściwości barwienia skóry i włosów. Barwnik otrzymujemy przez ekstrakcję sproszkowanych liści. Henna należy do grupy najstarszych środków kosmetycznych i jak wiadomo używana jest po dzień dzisiejszy.


Hypoalergiczny


Przeznaczony do pielęgnacji skóry szczególnie wrażliwej, skłonnej do alergii.


Jojoba


Olejek pozyskiwany z zarodków wiecznie zielonej pustynnej rośliny simmonesia chinensis lub simonesia californica, rosnącej w Chinach, Kalifornii i Meksyku a także uprawianej w krajach tropikalnych. Działa on bardzo dobrze na skórę, jest bogaty w witaminę F, łatwo się wchłania. Stosuje się go w kremach i balsamach do pielęgnacji ciała a także w odżywkach i szamponach do włosów.


Kamuflaż


Specjalna forma makijażu, polegająca na maskowaniu i tuszowaniu defektów skóry, takich jak: przebarwienia, bielactwo, sińce pod oczami, blizny, rozszerzone naczynka, znamiona itp. Do kamuflażu stosuje się preparaty specjalistyczne, których aktualnie na polskim rynku nie brakuje.


Konserwant


Związek chemiczny lub mieszanka związków wykazująca działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze. Dodawany do kosmetyków w celu zahamowania rozwoju mikroorganizmów w gotowych wyrobach. Działanie konserwantów powinno być skuteczne a równocześnie na tyle łagodne, by nie powodować uczuleń i podrażnień.


Korektor


Może być w sztyfcie lub w kremie, służy do maskowania pewnych niedoskonałości skóry twarzy, których nie można zatuszować podkładem np. ciemne obwódki pod oczami, ślady po trądziku, rozszerzone naczynka krwionośne, blizny, bielactwo itp. Korektor powinien być o ton jaśniejszy od podkładu, który stosujemy. Wybór korektorów jest bardzo duży a ceny zróżnicowane, każda kobieta może sobie dobrać ten kosmetyk wedle potrzeb i możliwości.


Korneocyty


Komórki naskórka, które po dojściu do warstwy rogowej uległy keratynizacji i uległy zmartwieniu. Wraz z cementem międzykomórkowym stanowią główną barierę zapobiegającą wnikaniu obcych substancji w głąb skóry.


Krwawnik


Ziele zawierające azulan, garbniki, witaminę C i olejki eteryczne. Oczyszcza tłustą cerę, ściąga pory skóry i łagodzi podrażnienia. Przyczynia się także do łatwiejszego gojenia uszkodzonego naskórka.


Kseroderma


Wyjątkowa suchość skóry podobna do występującej w chorobie zwanej "rybią łuską". Skóra zawiera mniej niż zwykle gruczołów łojowych i stąd brak naturalnego natłuszczenia w dostatecznej ilości. Ta dolegliwość wymaga porady dermatologa, który zaleci odpowiednie preparaty farmaceutyczno-kosmetyczne.


Kukui


Drzewo z rodziny wilczomlekowatych rosnące na Hawajach. Z jego nasion tłoczy się olej, który zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe / przede wszystkim linolowy /, jest łatwo wchłaniany przez skórę, zwiększa jej odporność i łagodzi podrażnienia. Znajduje zastosowanie w kosmetykach pielęgnacyjnych dla niemowląt oraz dla skóry wrażliwej, alergicznej a także w odżywkach do włosów.


Kwas hialuronowy


Naturalny budulec naszej skóry. Jest mukopolisacharydem o wyjątkowych zdolnościach wiązania wody - chroni skórę przed jej utratą. W kosmetykach A.T.W. stosowane są podjednostki kwasu hialuronowego mogące wchłaniać się w głąb skóry.


Kwas mlekowy


Zalicza się do grupy kwasów owocowych, występuje w wielu roślinach i kiszonej żywności. W niewielkich ilościach znajduje się w ludzkim organizmie biorąc udział w przemianach metabolicznych. Jest szeroko stosowany w kosmetyce, jako czynnik zakwaszający oraz w postaci soli sodowej, jako środek nawilżający. Kwas mlekowy działa eksfoljacyjnie /złuszczająco/ , co przyspiesza odnowę naskórka, wygładza skórę i poprawia jej koloryt.


Lampa Wooda


Jest to specjalna lampa dająca możliwość dokładnego obejrzenia skóry. Składa się z czterech żarówek, których działanie polega na przepuszczeniu promieni nadfioletowych przez szklany filtr zawierający tlenek potasu i niklu. Diagnozę można postawić na podstawie zjawiska fluorescencji. Różne miejsca na skórze charakteryzują się innym odbiciem np. skóra normalna daje odbicie niebiesko-fioletowe, sucha blado-fioletowy, dobrze nawilżona ciemno-fioletowy. Badania tego typu są stosowane w dermatologii i kosmetyce.


Lawenda


Najważniejszym związkiem czynnym zawartym w kwiatach lawendy jest olejek o mocnym działaniu bakteriobójczym i odkażającym. Wykorzystywany on jest w aromaterapii, przy produkcji perfum, wód toaletowych, perfumowaniu różnych kosmetyków (np. płynów kąpielowych, mydeł itp.). Wyciąg i napar z kwiatu lawendy jest bardzo przydatny w pielęgnacji skóry tłustej, trądzikowej.


Lecytyna


Nieodzowny składnik wielu tkanek naszego organizmu, w szczególności tkanki nerwowej, występuje też w warstwie rogowej skóry , często jest używana w połączeniu z innymi substancjami jako emulgator .W kosmetyce wykorzystuje się lecytynę przede wszystkim w preparatach nawilżających.


Len


Roślina zawierająca wiele biologicznie czynnych substancji takich jak: witamina F, witaminy A i E oraz mikroelementy. W połączeniu z innymi składnikami utrzymują one odpowiedni poziom wilgoci, odżywiają, chronią przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych i zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry. Znakomity składnik maseczek, jak również innych pielęgnacyjnych kosmetyków.


Lipidy


Są to substancje tłuszczowe, niezbędne jako składnik kosmetyków ponieważ regulują równowagę wodno-tłuszczową skóry. Lipidy są konieczne do prawidłowego nawilżania skóry bowiem umożliwiają zatrzymanie wody, chronią przed jej niekontrolowaną utratą. Przeciwdziałają również szkodliwym wpływom środowiska.


Liposection


Inaczej mówiąc odsysanie tkanki tłuszczowej, polegające na zrobieniu niewielkich nacięć w fałdach skórnych i wprowadzeniu rurki, za pomocą której nadmiar tłuszczu zostaje wyssany . Zabieg nie jest prosty i wymaga ręki dobrego chirurga plastyka oraz cierpliwości pacjentki, która musi się zastosować do wielu rygorystycznych wskazówek lekarza przed i po zabiegu.


Liposomy


Mikroskopijne cząsteczki zbudowane z tłuszczów roślinnych zwanych lipidami, zawierających lecytynę i fosfolipidy. Wnikają głęboko w skórę i przenikają do wnętrza komórek, przenoszą wodę i cenne substancje odżywcze jak: kolagen, enzymy, witaminy. Kosmetyczne właściwości liposomów są bardzo cenne, regulują bowiem równowagę wodnotłuszczową naskórka, pozwalają na wprowadzenie do przestrzeni międzykomórkowej warstwy rogowej także innych cennych składników, co sprzyja regeneracji skóry.


L - karnityna


Beta - hydroksy - gamma - trimetylo - aminomaślan wytwarzany naturalnie z aminokwasów lizyny i metioniny w wątrobie i nerkach człowieka. Syntetycznie otrzymuje się ją m.in. z soi. Zadaniem L - karnityny zastosowanej w kosmetykach wyszczuplających A.T.W. jest przyspieszenie procesów spalania tłuszczu.


Łupiny orzecha włoskiego


Zawierają cenne składniki przydatne w kosmetyce m .in. olejki eteryczne, brązowy barwnik glikozydowy i dużo witaminy C. Wysuszone łupiny orzecha wykorzystywane są do produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych przeznaczonych głównie dla cery trądzikowej, skłonnej do wyprysków i zaczerwienień. W peelingach wykorzystuje się je nie tylko jako środek ścierający ale również ściągający i przeciwbakteryjny. Właściwości barwiące orzecha wykorzystuje się do farbowania włosów zwłaszcza siwych jak również do kremów brązujących.


Miłorząb japoński (Ginkogo biloba)


Ogromne drzewo dorastające do 40 metrów a żyjące do 100 lat. Według religii szintoistycznej soki tego drzewa dają siłę i nieśmiertelność. Chińczycy od dawna stosują je przy wielu chorobach.


W latach osiemdziesiątych zaczęto stosować ekstrakty z liści miłorzębu w leczeniu chorób krążeniowych, stwierdzono bowiem, że zmniejszają one napięcia naczyń krwionośnych, pobudzają krążenie, poprawiają ukrwienie. Te właściwości zainteresowały również laboratoria kosmetyczne, okazało się, że Ginkgo biloba pomaga zwalczyć cellulit, pojędrnia i uelastycznia skórę, łagodzi cienie i " worki " pod oczami, zapobiega pękaniu naczynek krwionośnych, neutralizuje wolne rodniki, hamuje procesy starzenia skóry. W kosmetologii ekstrakty miłorzębu japońskiego zdobyły sobie poczesne miejsce.


Miód


Bardzo przydatny w kosmetyce, bowiem jest bogaty w cukier, kwasy tłuszczowe i sole mineralne, działa wygładzająco i odżywczo, łagodzi podrażnienia, hamuje rogowacenie skóry, zapobiega powstawaniu wyprysków i przebarwień. Znakomity do pielęgnacji ust. Aktualnie pojawiło się sporo kosmetyków zawierających miód i mleko. Cera przy ich stosowaniu staje się zdrowa i gładka.


Myo-lift


Zabieg wykorzystujący prąd o bardzo słabym natężeniu i bardzo niskich częstotliwościach / od 0.02 do 0.15 miliampera /, do przywrócenia sprężystości i elastyczności skórze. Po 10-15 zabiegach, z których każdy trwa ok. godziny, płytkie zmarszczki zostają "wyprasowane" a głębokie spłycone. Jest to metoda nieinwazyjna i skuteczna, oczywiście na pewien czas, zabieg można jednak bezpiecznie powtarzać.


NMF


Z angielskiego: natural moisturising factor. Grupa związków pochodzenia naturalnego stanowiących naturalne czynniki nawilżające (m. in. sól sodowa kwasu pirogronowego, di-amid kwasu węglowego, aminokwasy)


NNKT


Niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe - ich obecność jest potrzebna dla prawidłowego funkcjonowania skóry, łagodzenia wielu dolegliwości i zapobiegania procesom starzenia się. NNKT użyte w kosmetykach A.T.W. pochodzą z roślinnych olei tłoczonych na zimno (głównie wiesiołka dwuletniego, ogórecznika i czarnej porzeczki).


Odczyn pH


Wartość liczbowa wskazująca na odczyn skóry czyli na kwasowość lub zasadowość. Prawidłowy odczyn skóry gwarantujący jej odporność powinien być kwaśny, optymalna jego wartość to 5,5 pH.


Olej Babassu


To olej z egzotycznej palmy Atalia, dziko rosnącej lub hodowanej w Afryce i w Brazylii. Zawiera ok. 70% tłuszczów i jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy, linolenylowy i poli-nitoleinowy. Dzięki swym właściwościom odżywczym stosowany jest w kosmetyce i przemyśle spożywczym zamiast oleju kokosowego. Zmiękcza skórę, czyni ją delikatną i zabezpiecza przed działaniem niekorzystnych czynników zewnętrznych.


Olej z awokado


Bogaty w witaminy A, E, K, i PP oraz chlorofil i nienasycone kwasy tłuszczowe. Olej ten wykorzystywany jest w kosmetykach przeznaczonych dla cery suchej i zniszczonej, bowiem znakomicie nawilża i natłuszcza. Wykazuje dużą biozgodność z substancjami tłuszczowymi zawartymi w skórze, dzięki czemu tak dobrze natłuszcza. Skład oleju jest zbliżony do składników lipidowych znajdujących się w skórze, co wpływa na dużą tolerancję. Olej awokado stanowi też naturalny filtr słoneczny.


Olej z pestek winogron


Bardzo cenny surowiec kosmetyczny, bogaty w kwasy tłuszczowe i fosfolipidy o strukturze zbliżonej do lipozomów. Dzięki obecności witaminy E olej winogronowy wykazuje działanie przeciwrodnikowe, hamując proces starzenia skóry, działa przeciwzapalnie i kojąco, stosowany jest w różnych kosmetykach pielęgnacyjnych głównie przeznaczonych dla skóry dojrzałej.


Oxylastil


Bioregulator otrzymywany w drodze biosyntezy , zapewnia właściwe dotlenienie tkanek , przeciwdziała gromadzeniu się zanieczyszczeń metabolicznych powstających w trakcie procesów biochemicznych w naskórku. Sprzyja odświeżeniu skóry i rozjaśnieniu karnacji, szeroko wykorzystywany w kosmetyce.


Parafina ciekła


Mieszanina stałych węglowodorów uzyskiwanych podczas przerobu ropy naftowej. Występuje w postaci bezbarwnej, przezroczystej cieczy bez zapachu i smaku.


Peeling


Powierzchniowe ztuszczanie naskórka w celu oczyszczenia skóry z obumarłych komórek i ułatwienia m.in. procesów wydalania i wchłaniania skóry oraz zabezpieczenia przed tworzeniem się zaskórników.


Placenta


Naturalny wyciąg z tkanek łożyska zwierzęcego (a także świeżych łożysk ludzkich), bogaty w liczne substancje odżywcze, w witaminy A, C,E a także B2 i B12 , kwas foliowy, biotynę, enzymy, oligoelementy. Placenta poprawia metabolizm skóry i zwiększa ukrwienie tkanek. Wszystko to sprawia, że jest bardzo przydatna w kosmetyce, jako składnik preparatów przeznaczonych dla skóry dojrzałej.


Plantacare


Naturalna substancja zmywająca otrzymywana z palmy kokosowej i kukurydzy. Nie powoduje podrażnień skóry, wzmacnia włosy.


Promienie UV


Rozróżniamy trzy rodzaje promieni nadfioletowych A, B, C. UVA są najdłuższe to też kiedyś uważano je za nieszkodliwe, ostatnie badania wykazały jednak coś wręcz przeciwnego, wywołują one duże zmiany w skórze, ale to dzięki UVA skóra nabiera brązowego koloru. UVB są bardziej aktywne i niebezpieczne uszkadzają warstwę podstawową epidermy, wywołują zaczerwienienia, podrażnienie, pęcherze. Najbardziej aktywne są promienie UVC. W naszej szerokości geograficznej występują głównie w wysokich partiach gór. Ich zbyt intensywne działanie na skórę prowadzi do zniszczenia komórek i może wywołać ciężkie podrażnienie słoneczne. W małych dawkach działają stymulująco na skórną przemianę materii. Należy więc zabezpieczać się przed wszystkimi rodzajami promieni UV używając kosmetyków z odpowiednimi filtrami.


Promotor syntezy kolagenu


Związek pobudzający naturalną syntezę kolagenu w skórze, która ulega spowolnieniu w wyniku starzenia się.


Prosak


Niewielka podnadskórkowa cysta utworzona w następstwie nadmiernego rogowacenia wydzieliny gruczołów łojowych. Są to małe, odgraniczone wykwity najczęściej wielkości główki od szpilki, barwy białożółtej lub białej. Występują najczęściej na powiekach, policzkach, skroniach. Pojawiają się w każdym wieku. Można je usuwać w gabinetach kosmetycznych lub u dermatologa przez nakłuwanie, bądź przez łyżeczkowanie i elektrolizę.


Proteiny


Inaczej białka, podstawowy budulec wszystkich organizmów żywych. Wartość kosmetyczna białek zależy od pochodzenia i budowy, najczęściej stosowane w kosmetyce są kolagen i elastyna posiadające właściwości nawilżające i pojędrniające. Specjalne ekstrakty proteinowe otrzymywane z tkanek zwierzęcych - wykorzystuje się do pielęgnacji skóry dojrzałej i starzejącej się (przy pomocy iniekcji koleganowych można znakomicie wygładzić zmarszczki). Składniki te poprawiają metabolizm komórek skóry i zwiększają wykorzystanie przez nie tlenu.


Retinol


Najczystsza postać witaminy A. Do niedawna nie można było stosować retinolu w kremach, ponieważ jest bardzo nietrwały. W emulsji trójfazowej kremu trójfazowego A.T.W. przechowuje się doskonale. Działa antyoksydacyjnie, ułatwia regenerację zniszczonych słońcem komórek skóry, ułatwia usuwanie obumarłej warstwy naskórka, odmłodzenie i odnowienie skóry.


Rozmaryn


Roślina pochodząca z basenu Morza Śródziemnego, uprawiana w wielu krajach, jako przyprawowa i roślina ozdobna. Surowcem zielarskim jest ziele rozmarynu a głównym składnikiem czynnym olejek eteryczny. Wykorzystywany jest on przede wszystkim w aromaterapii. Ma działanie antyseptyczne i ściągające, przyśpiesza odnowę komórek skóry. Jego wyciągi dodawane są do kosmetyków o właściwościach pojędrniających i zapobiegających tworzeniu się zmarszczek. Wyciąg olejowy z ziela jest też doskonałym środkiem do pielęgnacji włosów i skóry głowy (stosuje się go m.in. przy łupieżu).


Saponiny


Występują, jako azotowe związki organiczne o charakterze glikozydów, z wodą tworzą roztwory koloidalne, które pienią się i zwiększają przepuszczalność błon komórkowych, ułatwiają wchłanianie i wydzielanie trudno rozpuszczalnych związków (np. mydlinica, kasztanowiec). W kosmetyce służą do produkcji szamponów, występują też w maseczkach ziołowych ułatwiając wprowadzenie do skóry innych związków chemicznych znajdujących się w ziołach.


SELS


Surface Evaluation of the Living Skin.


Specjalna, komputerowa aparatura badawcza pozwalająca na dokładne badanie skuteczności działania kosmetyków.


Silikony


Związki krzemu, które tworzą na powierzchni skóry cienki film ochronny broniący ją przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych i zabezpieczają przed utratą wilgoci, krzem poprawia sprężystość gruczołów skóry i reguluje pracę gruczołów łojowych.


Skwalen


Naturalny składnik łoju występujący także w niektórych olejach roślinnych i rybich. Poprawia oddychanie skóry, chroni ją przed utratą wody, przyspiesza przenikanie substancji pielęgnacyjnych przez rogową warstwę naskórka. Stosuje się go w niektórych kremach nawilżających, zmiękczających skórę.


Sok cytrynowy


Jest jednym z najstarszych kosmetyków, wykorzystywanym od wieków w celach pielęgnacyjnych. Występuje, jako składnik warunkujący aktywność przeciwrodnikową i stymulujący syntezę kolagenu. Zawarte w soku cytrynowym substancje poprawiają ukrwienie skóry, rozjaśniają i wygładzają ją, chronią też przed szkodliwymi skutkami zanieczyszczeń środowiska a także przed promieniami UV, przyśpieszają odbudowę naskórka i hamują powstawanie zmarszczek. Bardzo aktywnie działają w przypadku przebarwień, szczególnie wskazane przy pielęgnacji dłoni.


Substancje aktywne


Są to zarówno substancje pochodzenia naturalnego jak i syntetycznego. Do naturalnych należą ekstrakty roślinne np. aloes, melisa, miłorząb japoński, wyciągi z tkanek zwierzęcych jak kolagen oraz niektóre witaminy. Substancje syntetyczne to np. allantoina czy D-panthenol.


Surowce naturalne - ochrona zwierząt


Do produkcji kosmetyków A.T.W. stosowane są naturalne surowce pochodzące ze świata roślin. Wyznajemy podstawową zasadę ochrony zwierząt: nie korzystamy z żadnych surowców pochodzących z zabijanych zwierząt. Ponadto kosmetyki A.T.W. nie są badane na zwierzętach.


Śluzy roślinne


Są to wielocząsteczkowe połączenia, w których znajdują się wielocukry. Związki śluzowe zawierają: witaminę C, lecytynę, substancje dezynfekujące, powlekające, natłuszczające, zmiękczające i przeciwzapalne.


W kosmetyce związki te używane są do kremów dla cer wrażliwych, do toników, maseczek i płynów do pielęgnacji ciała a także do płukania włosów przesuszających się. Rośliny zawierające związki śluzowe to m.in. prawoślaz, nasiona lnu, kozieradka, kwiat lipy, żywokost, aloes, pigwa i agawa.


Witamina A


Najczęściej używana i mająca duże znaczenie w kosmetyce pielęgnacyjnej, bardzo ważna dla wyglądu skóry. Jej niedobory powodują wysuszenie skóry, rogowacenie naskórka, łamliwość włosów i paznokci i wiele innych problemów. Witamina A zapobiega procesowi starzenia, poprawia ogólną kondycję i pomaga w utrzymaniu prawidłowego rozwoju naskórka. Wygładza i zmiękcza skórę, zwiększa jej elastyczność, poprawia koloryt, zapobiega utracie wody. W sumie czyni skórę młodszą i ładniejszą.


Wyciągi homeopatyczne


Wyciągi ze świeżych (nie jak w zielarstwie suszonych) roślin pochodzących ze specjalnych plantacji prowadzonych w naturalnym środowisku danej rośliny, przygotowane tak samo jak do produkcji leków, zgodnie z homeopatyczną farmakopeą. Sprawdź jaka jest różnica między np. herbatą ze świeżej melisy a herbatą z melisy suszonej.


Żel


Są dwa rodzaje żeli, pierwszy z nich to po prostu zgęszczony tonik, ze względu na konsystencję wygodniejszy w użyciu. Kosmetyk ten wolny od składników tłuszczowych, szczególnie wskazany jest dla cer tłustych. Drugi rodzaj żelu to typowy środek myjący, używany do silnych zabrudzeń, które trudno usunąć przy pomocy wody.


Żeń-szeń


Powszechnie zwany "korzeniem życia" od wieków jest rośliną leczniczą w medycynie chińskiej, przypisuje mu się mnóstwo właściwości niemal cudownych, przede wszystkim przywracanie młodości i sprawności seksualnej. Prawdą jest, że preparaty z żeń-szenia mają wszechstronny wpływ na organizm ludzki i stosowane są dziś na całym świecie. W kosmetyce żeń-szeń stosowany jest w preparatach anti-ageing, stymulują one odnowę naskórka, przywracają skórze zakłóconą równowagę fizjologiczną, tonizują. Przetworów żeń-szenia używa się również do produkcji środków zapobiegających łysieniu.


Free shipping
Darmowa Dostawa

przy zamówieniach powyżej 180zł

Money
Bezpieczne płatności

Przelewy24

Support
Bezpieczne zakupy

Certyfikat SSL